Последњи поздрав председнику Удружења Бирач Дрина Миленку Аврамовићу

Пензионисани пуковник Војске РС и Војске Југославије Миленко Аврамовић (1959), председник Завичајног удружења Бирач Дрина, аутор више књига о страдању Срба у Републици Српској, сахрањен је 17.марта на Новобежанијском гробљу у Београду уз војне почасти и присуство великог броја родбине, некадашњих сабораца,чланова Удружења, пријатеља и поштовалаца.
Од Аврамовића се у име бивших сабораца ВРС, опростио ратни командант Бирачке бригаде, генерал Светозар Андрић, а у име ратног команданта ВРС, генерала Ратка Младића, венац је положио његов син Дарко.

У својим књигама углавном се бавио тематиком из претходног рата у Босни, а најзапаженији, роман „Мајка“ представља једно од најпотреснијих сведочења о херојској борби Срба у БиХ и стварању Републике Српске, испричано кроз исповести мајки са три или више синова које су у стварању Републике Српске дале највише што су могле – своју децу.

Инспирацију за овај антиратни роман, Аврамовић је добио приликом последњег сусрета Ратка Младића, генерала ВРС са његовим официрима у Власеници. Било је предвиђено програмом да се поделе одликовања најзаслужнијима за стварање Републике Српске, али је Ратко Младић уместо њих извео четири жене, мајке, које су изгубиле по три сина у рату. Тада је генерал Ратко Младић изговорио своју чувену реченицу: „За стварање Републике Српске најзаслужније су мајке, које су дале своје синове“, после чега их је загрлио, рекавши им да нема ништа да им да сем својих суза.

Априла 2014. године изашло је допуњено издање овог романа чији су покровитељи били председник Републике Српске Милорад Додик и „Вести“, најтиражније новине дијаспоре.

Телеграме саучешћа породици послали су и председник РС, Милорад Додик, као и Радован Караџић и Ратко Младић из Хага.

Иза њега остала је да живи његова писана реч, као и Удружење Бирач Дрина које му је вечно захвално на свему што је за њега чинио.

Извор: Вести онлинеаврамовић униформа72f2860e-0052-4d05-a3b0-30bd6399e1e1bd925f9c-7a37-45fb-82fd-61f7b7ff7081

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.