честитка годишњице формирања Бирчанске пешадијске бригаде ВРС

Телеграм,честитка

Преседништву Борачке организације

Поштовани чланови преседништва, цењени саборци, поводом обележавања годишњице формирања Бирчанске пешадијске бригаде ВРС, Вама, свим припадницима славне ратне јединице, члановима борачке организације и народу Бирча честитам дан јединице.
Војска РС настала као народна војска чији је циљ био да не дозволи поновна масовна страдања која су Sрби доживeли у Другом светском рату,али и да одбрани Српску као место у којем ће нове генерације живети у слободи.
Народна скупштина Српске Републике БиХ донела је 12. маја 1992. године одлуку о формирању Војске Републике Српске ради заштите српског народа на просторима БиХ.
Политичко руководсво на нивоу Српске Републике БиХ, као и на нивоу регија и локалних самоуправа, правовремено је отпочело са припремама српског народа за престојећи наметнути рат, што је допринело да не доживимо геноцид из Другог светског рата. Као човек и комадант одајем признање руководству регије Бирча и локалним самоуправама за мудру и правовремену припрему .
Немерљив допринос у периоду новеmбар 1991. год- мај 1992. године дали су припадници 4. окбр (која је почетком 1992. преименована у 336 Моторизовану бригаду) на челу са пуковником Радованом Тачићем. На основу наређeња да јединице ЈНА морају напустити БиХ до 19.05.1992. године, пуковник Тачић је заказао састанак са комадантима, командирима потчињених јединица и преставницима општинских власти 18.05.1992. гod. на коме је саопштио да одлази у Србију, обраћају ћи се на крају лично мени рекавши „Свето, преузимаш команду бригаде и свих јединица на простору Бирча и Подриња“.
И ове године поносно и достојанствено обележавамо 19. мај, дан сећања и присећања на херојске борбе и бојеве њених припадника у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату у одбрани Бирча, Подриња и Републике Српске.
На простору Бирча пре рата није постојала ни једна војна формација,нити једна касарна,која би могла бити база за формирање српске војске. Кроз Бирчанску бригаду, а после кроз све бригаде стасале из ње, изникла је таква структура српске војске, способна да заштити народ, да га одбрани и сачува његову имовину. Бригада је превазилазила бројно стање у односу на до тада познате формације, имала је 12500 бораца, каснијом реорганизацијом крајем фебруара 1993.год па до завршетка рата просечна попуна је била око 3400 бораца.
Из ове бригаде формирана је Зворничка пешадијска бригада 02.06.1992. год, Братуначка лака пешадијска бригада 14.12.1992. год, самостални пешадијски батаљон Скелани 14.12. 1992. год и Милићко -Власеничка лака пешадијска бригада 16.01.1993. год.
Све наведене команде, јединице, војници, полицајци и грађани дали су немерљив допринос у ослобађању и одбрани територије Бирча и Подриња. Ја као и моји саборци поносни смо на оно што смо урадили у периоду 1992-1995. год:
1. Спречили смо геноцид над српским народом, који је темељно планиран 1991. год. од стране непријатеља.
Подсетићу Вас да је 1941. год већина способних мушкараца позвана у матичне општине ,одакле су их депортовали у логоре из којих се никад нису вратили,
2. Друго и најважније, нисмо дозволили поделу народа на четнике и партизане, били смо и остали јединствена српска војска.
3. После непуне четири године херојске борбе створили смо нашу државу РЕПУБЛИКУ СРПСКУ.
На том неизвесном и трновитом путу, многи наши саборци, вођени најчистијим осећањем, часним и племенитим циљевима, дали су своје животе. Одавањем почасти погинулим саборцима, сви ми који данс живимо у миру и слободи, с дубоким поштовањем и вјечном захвалношћу његујемо сјећање на њихову жртву, која нас трајно обавезује да чувамо и бранимо нашу државу Републику Српску.
Било би ми задовољство да у наредним обележавањима годишњице Бирчанске пешадијске бригаде, заједно са вама у строју буду и наши саборци (војници -полицајци) из свих јединица са простора Бирча и Подриња.

Нека нам је благисловена и дуговечна РЕПУБЛИКА СРПСКА!!!

Ратни комадант
Генерал-потпуковник
Светозар Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.