Извештај

Завичајно удружење Бирач-Дрина
Народних хероја 1-93, Београд
Дана 23.09.2013. доставља;

Извештај о реализацији пројекта
Рекреације и одмора деце
Погинулих бораца, инвалида и бораца
Војске републике Српске из рејона Бирча
И Средњег Подриња——-

Влади Републике Србије
КАНЦЕЛАРИЈИ ЗА САРАДЊУ СА
ДИЈАСПОРОМ И СРБИМА У РЕГИЈОНУ

Пројекат: „Летовања деце погинулих бораца, инвалида и бораца ВРС“ у последњем отаџбинском рату у коме је настала Република Српска из простора Бирча и Средњег подриња успешно је реализован. Овај пројекат заједнички су организовали и извели ваша Канцеларија, Из чих средстава је финансиран осмодневни боравак деце у рекреативном центру Адица; Завичајно удружење Бирац-Дрина које је организовало два целодневна излет у Београду и у Новом Саду и ангажовало једно лице са моторним возилом које је било задужено за безбедност деце. Скупштина опстине Осмаци сносила трошкове аутобуса, два возача, и стручног лица, пратиоца деце на овом одмору. Носиоц организације овог рекреативног одмора деце било је Удружење бораца рата 199о из Аде са којим је Завичајно удружење склопило уговор о осмодневном боравку деце у кампу. Цена дневног боравка у коју улазе трошкови сместаја, исхране и кориштење спортских терена по особи износијо је 1250,00 динара. Одмор је узведен у задњој половини месеца августа пошто временске припике не дозвољавају касније а и деца полазе у школу. Избор деце је извршен по критеијуму кога смо дефинисали у пројекту, јавно, кроз институције Општине, Школе и Борачке организације. Том активношћу је руководио председник нашег удружења лично па је у том смислу и био у Бирчу и присуствовао састанку Општине, Школе и Борачке организације. Одабрано је 20 деце и именовано стручно лице које ће сачинити план рада и руководити овом активношћу. Ова активност је добиле запажено место у радио и тв емисијама локалних станица Бирча.
Деца су се вратила својим породицама изузетно задовољна, пуни позитивних утисака. Родитељи су презадовољни, више пута се јављају Удужењу да би исказали своју захвалност. Начелник Општине Осмаци је упутио писмо захвалности Вашој Канцеларији и Удружењу испред општине. Морам да напоменем да је ова рекреација за многу децу била први одмор и дужи одлазак из завичаја. Завичајно удружење Бирач-Дрина, које броји око 500 чланова, држављана Републике Србије а који су пореклом из Бирча (Бирач је рејон у Републици Српској кога сачињавају општине Осмаци, Зворник, Шековићи, Милићи, Власеница, Братинац и Сребреница) је поносно на то да је учествовало у овом пројекту. Наши чланови су са поносом се ангажовали да дочекају децу у Београду и Новом Саду и да буду добри домаћини. Бирач је по статистичким подацима најстрадалнији регијон у Републици Српској па су и проблеми са којима се сусрећу породице борачке популације доста тешки…Уочљиво је да разне хуманитарне организације помажу углавном децу Бошњачке нацијоналности (то образлажу трагедијом у Сребреници) док се српске жртве рата које су у том простору такоше велике, минимизирају и заборављају. Реализацијом овог и сличних пројеката код народа се враћа поверење и на најбољи могуци начин разумеју „Специјалне везе“, помоћ и сарадња између Влада Србије и Републике Српске.
По оцени управног одбора Завичајног удружења Бирач-Дрина овај пројекат је реализован на најбољи могићи начин и сви постављени цињеви из пројекта су реализовани у потпуности. Користимо припику да се и овим путем у име наших чланова а посебно деце учесника кампа у Адици најсрдачније захвалимо.

Председник Управног одбора
Завичајног удружења Бирач-Дрина
Миленко Аврамовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.